Digital Twin

Digital Twin, of te wel een digitale tweeling is inmiddels een veel gehoorde kreet.

Maar wat is een digitale twin eigenlijk?

Welke belofte heeft een digital twin eigenlijk in petto?

En wat doe je voordat je er veel tijd en geld in steekt?

De wereld zoals we haar nu kennen en bij haar ontstaan (Wellington Harbour NZ)

Digital twin: Een digitale tweeling van de fysieke werkelijkheid in (te visualiseren en te raadplegen) meerdere dimensies. Geografisch met topografische referentie. Administratief zoals overheden en bedrijven de wereld kennen. Dynamisch zoals dingen voortdurend qua status en positie veranderen. Juridisch zoals rechten, plichten en beperkingen geometrisch en geografisch zijn benoemd en vastgelegd. Tijdtechnisch zoals de werkelijkheid in de loop van de tijd veranderd is, dan wel zal gaan worden.

Er zijn meerdere data-dimensies die in een digital twin kunnen worden opgenomen

Welke belofte biedt een digital twin eigenlijk? De gegevens die in een digital twin zijn opgeslagen dan wel via linked data aanroepbaar en combineerbaar zijn, maken het mogelijke een 3D visualisatie van de werkelijkheid te maken. Deze 3D weergave biedt meer inzicht en overzicht dan een platte kaart. Vooral voor de hedendaagse generatie X,Y en Z die opgegroeid zijn met computerspellen (games). Hun hersenen zijn getraind in het 3D analyseren, combineren, trekken van conclusies en direct kunnen handelen. De hersenen doorlopen in een sneltreinvaart het proces van beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming. Omdat in vele digital twins ook de factor tijd kan worden toegevoegd (4D) kan als het ware een tijdreis gemaakt worden door de werkelijkheid. En dat beperkt zich dan vaak niet alleen terugkijkend tot de veranderingen van de werkelijkheid maar vaak kunnen geprojecteerde veranderingen net zo makkelijk worden bereisd en gevisualiseerd.

Overbruggen vraagt om een ruggengraat waaraan de verschillende dimensies samenhangen geknoopt kunnen worden. Deze brug in Bilbao nabij het Guggenheim laat dat mooi zien. De lampen lichten elke dimensie fraai uit.

Wat doe je voordat je veel tijd en geld in een digital twin steekt? Het maken van van een eerste generatie digital twin is niet zo moeilijk. Combineer de gegevens van en plat 2D-geo-bestand met de gegevens van het AHN Algemeen Hoogtebestand Nederland of de met hoogte uitgebreide BGT en je kunt al snel een digital twin realiseren. Veel tijd en geld hoeft dat niet eens te kosten. De toegevoegde waarde is gevoelsmatig ook fors. Met de juiste programmatuur wandel je door, in en om het 3D-model heen, wat je de illusie van een speler in een computergame geeft. Beslissers vinden het vaak geweldig. Maar 3D informatie weergeven kent meerdere niveaus van betekenisvolheid. Geonovum heeft een mooi filmpje hiervoor gemaakt. Daar worden de Level Of Details (kortweg LOD niveau’s) toegelicht. En welk LOD-niveau je gebruikt, des te realistischer wordt de weergave, maar ook de behoefte aan excellente computerprestaties om alle transformaties onder de motorkap te kunnen uitvoeren. Kortom, bepaal eerst waar je digital twin voor wilt gebruiken en sluit aan bij de standaarden die hiervoor in wording zijn. Waar 30 jaar geleden de NEN 3610 IM-GEO de gegevens uit/in de platte kaarten wist te standaardiseren, staat nu de DT-GEO als NEN norm voor de deur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.