Knowledge Graph en Linked data

Afgelopen week werd in het Centrum Beeld en Geluid door het platform Linked Open Data een symposium georganiseerd met als thema Knowlegde Graph. Een goed bezohte bijeenkomst door veel vakprofessionals die onder andere afkwamen op de lezing van professor Harald Sack (Karlsruhe Institute of Technology). Maar ook om te snappen wat een Knowledge Graph eigenlijk is en vooral wat er mee kan. Een knowlegde graph is eigenlijk een computer leesbaar kennisnetwerk waarmee snel relaties tussen gegevensbronnen gevonden kunnen worden omdat die daarin als een soort wegwijzer computerleesbaar en interpreteerbaar zijn opgenomen.

Net zoals op de masten/palen in het hier naast weergegeven netwerk van “bronnen” bevinden zich op elk van de witte isolatoren labels waarmee zichtbaar is welke soort gegevens in die bron te vinden zijn.
Daarmee wordt het een soort encyclopedie voor gegevensbronnen

Maar dan wel een die door de computer automatisch gemaakt en gelezen kan worden. Google gebruikt deze technologie al geruime tijd. Organisatie willen zo hun metadata-catalogus eigentijds vullen en bijhouden zodat hun bronnen vindbaar zijn en blijven. Onderstaand een PDOK-voorbeeld van het kadaster lab.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.