IT-control en iteratieve AGILE systeemontwikkeling

“IT-control en iteratieve AGILE systeemontwikkeling” dat was het thema van de platformbijeenkomst van IT-controllers eind deze maand. Centraal stond hoe je in het geweld van AGILE systeemontwikkeling als IT-controller grip kan houden op de kosten van IT als middel om business te faciliteren dan wel te genereren. Vooral ondernemingen die disruptieve business ontwikkelen hebben behoefte aan een snelle ‘time-to-market’ en een hoge klanttevredenheid waar het om de beleving van de klant bij gebruik van hun procesapplicaties betreft.

Klantreizen, zoals bijvoorbeeld bij de digitaal stelsel omgevingswet, staan centraal en ontwikkelaars moeten in sprints resultaat neerzetten. Wanneer een dergelijk ontwikkeltraject klaar is en wat het mag kosten raakt op de achtergrond net als het beheer en systeemintegratie van dergelijke applicaties. Ook wordt het AGILE-gedachtegoed van toepassing verklaard op het ontwikkelen van het fundament van de systeemomgeving waardoor de robuustheid in het geding kan komen en de achtergrondprocessen in gedrang kunnen komen. Essentie van mijn presentatie was dat project- en programmamanagement aanvullend op de keuze voor een systeemontwikkelingsmethodologie werken. Alleen wanneer je SAFE goed implementeert en combineert met een DEVOPS aanpak kan je voor voorgrondapplicaties waar klantwaarde essentieel is prima grip op IT-tempo en IT-kosten houden. Maar wanneer de infrastructurele componenten bouwt werkt dat veel minder goed en moet je principes uit project- en programmamanagement aanvullend op SAFE en DEVOPS toepassen om als IT-controller grip te houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.