Omgevingswet : Schaatsen op glad ijs?

Winters landschap Elst (gemeente Rhenen) (c) C. van Capelleveen

Koudwatervrees: Een verandering neemt minstens 17 dagen en vaak 254 dagen zo leerde ik recent.

Ruim drie jaar ben ik actief betrokken geweest bij de ontwikkeling van de STOP-TPOD standaarden voor het Digitale Stelsel Omgevingswet. Inmiddels is versie V098 opgeleverd, de STOP-TPOD standaard vastgesteld en debatteert ook de Eerste Kamer over de ingangsdatum van de Omgevingswet. Steeds vaker wordt ook het klaar zijn van het Digitaal Stelsel Omgevingswet in één adem genoemd met het in werking treden van de wet. En niet ten onrechte want de wet gaat uit van een werkend DSO-stelsel. En juist dat voedt ook het rumoer over het wel of niet klaar zijn van het stelsel. Het is in dat verband ook ontnuchterend te lezen dat Fokke Plantinga (Rho adviseurs) (en betrokken bij de ontwikkeling van de STOP/TPOD standaard) in zijn notitie voor de Eerste Kamer starten met het DSO vergelijkt met gaan schaatsen op net, door vorst tot stand gekomen, ijs. Is het ijs te dun, dan loop je gerede kans in een wak te schaatsen. Want ja, zwakke plekken zijn er in het begin nog. Maar met verstand en een beetje lef, kun je al genieten van de nieuw ijsvloer zonder er door te zakken. Moet je dan code GEEL of code ROOD afgeven. Onzekerheid hoort bij het leven, dat zou je haast vergeten. Omgaan met onzekerheid is een kunst. Zij die deze gave hebben of de kunst weten te ontwikkelen, gaan bij het DSO een mooie rit schaatsen. Want zeg nu zelf: Wat is er mooier dan een winters landschap in ons land. En ja het is koud, je kunt vallen en nog veel meer. Maar op de gladde ijzers een baantje trekken, is wat een nuchtere Nederlander ook graag doet. Kortom, trek de DSO-ijzers aan en waag een rondje. En durf je niet op het buitenwater start dan op de DSO-ijsbaan. Daar kan je hoogstens vallen en zijn geen wakken.

IJspret op de ijsbaan is voor iedereen die, nog kan en, wil genieten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.