2019 een jaar om te herdenken

Operatie Market Garden staat bekend als ‘Een brug te ver” maar omvatte meer dan alleen de luchtlandingen van Britse en Poolse parachutisten bij Arnhem. Amerikaanse para’s landden destijds ook bij Son, Grave en Groesbeek om bruggenhoofden te veroveren in een poging door te stoten naar Oostelijke gebieden over de grote rivieren. Waar voor D-day uitgebreid was geoefend en scenario’s klaar lagen, werd voor Market Garden minder voorbereidingstijd genomen. Er deed zich in augustus 1944 een kans voor om de strijd vroegtijdig te kunnen gaan beëindigen. En dus bleken wendbaarheid, strijdlust en volharding net zo belangrijk als planning en voorbereiding. Wat kan een onderneming leren van de geest van die tijd als het gaat om wendbaarheid en risicomanagement vandaag de dag?

2019 : 50 jaar na de 1e maanlanding / 75 jaar na Operatie D-day en Market Garden

Vijftig jaar geleden schreven we 1969 en dat bleek een jaar met vele memorabele momenten te worden. Op 20 juli zetten Neil Amstrong als eerste mens voet op de maan nadat president John Kennedy de NASA wetenschappers had uigedaagd. De film “Apollo 11” vertelt het authentieke verhaal daarover met niet eerder vertoonde beelden. Als je de risico’s die destijd genomen werden afzet tegen de manier waarop vandaag de dag vanuit politiek en samenleving tegen risico’s aangekeken wordt, zie wat er in vijftig jaar kan veranderen. Zullen we voor het realiseren van klimaat-adaptatie en energietransitie binnen 10 jaar dezelfde “offers” willen brengen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.