Digitale transitie procesmanagement ruimtelijke vraagstukken

In veel sectoren slaan de effecten van digitale transitie toe. De tussenhandel wordt verdrongen door webshops, producenten verkopen rechtstreeks naar het publiek en kennis komt breed toegankelijk op het Internet beschikbaar.

De volgende beroepsgroep die daar mee te maken krijgt, blijken de procesmanagers bij ruimtelijke vraagstukken te worden. Er is inmiddels programmatuur op de markt waarmee vrijwel met een druk op de knop de vragen van belanghebbenden bij een ruimtelijke verandering gevisualiseerd kan worden. Dergelijke programmatuur is een toegankelijke samenvoeging van functionaliteit van GIS, CAD, serious gaming en slimme rekenmodellen waarmee de effecten van een andere keuze direct ruimtelijk getoond kan worden.  De open(geo)data die via PDOK (publieke dienstverlening op de Kaart) wordt hierbij benut. Het faciliteert daarmee de co-creatie en reflectieprocessen die de ruimtelijke procesregisseur vaak stapsgewijs in meerdere werksessies organiseerde. Dergelijke programmatuur weet de balans tussen profijt in euro’s, de win-win beelden en bewustzijn voor belanghebbenden bij de vele maatschappelijke uitdagingen die we tegenwoordig (onder)kennen haarscherp te visualiseren.

Vooral de simulatiemogelijkjheden versnellen de procesgang en bewustwording en biedt uitstekende mogelijkheden voor participatie en co-creatie. Steeds meer overheden en initriatiefnemers zullen hiermee willen gaan werken om de mogelijkheden en uitdagingen van de omgevingswet versneld te kunnen verkennen, maar ook om zelf sneller en goedkoper planprocessen te kunnen afronden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.